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Freya Najade : des fraises en hiver !

L’agriculture et le paysage rural ont plus changé au cours des 40 dernières années qu’au cours des 400 dernières années. Dans sa série photographique, Strawberries in Winter, Freya Najade documente ces serres, où des espèces sont cultivées de façon de plus en plus productives indépendamment de l’endroit, de la période de l’année et des lois de la nature.

 

Freya Najade est une photographe allemande basée à Londres dont le travail a été largement exposé dans le Guardian, le British Journal of Photography (BJP), The Times, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung ou encore la BBC. La série de Freya Jazorina a été publié comme un livre par Kehrer Verlag en 2016 et Along the Hackney Canal par Hoxton Mini Press cette même année. Ce dernier a reçu le prix du meilleur livre par Creative Review. Titulaire d’une maîtrise avec distinction en photojournalisme et en photographie documentaire du London College of Communication, Freya partage son temps entre ses projets personnels et sur des commandes. En dehors de sa propre pratique professionnelle, elle a cofondé le studio de photographie architecturale NAARO.

Présentation de l’artiste dans le cadre de l’exposition Des villes qui mangent, Bibliothèque Municipale de Lyon.

Plus d’infos : https://www.freyanajade.com

Humans have cultivated the earth for thousands of years. At present, about 11 percent of our planet’s land surface is used for agriculture or farmland. Of the land that is cultivated, the expectations on modern-day agriculture are high. Supermarkets and consumers demand increasingly lower prices while seeking higher quality and better-looking products. Fruit, vegetables, and meat must be the right size, shape, and color. They must taste good. And they should be available all year long, and, ideally, grown locally.

To remain competitive in a globalized market and produce enough food for a growing population, farmers need to produce more on the same amount of land without damaging the environment. As such, they are advised to take advantage of state-of-the-art agricultural technology and science.

Farms have become bigger, more technical and highly computerized. They operate day and night, in summer and in winter, their geographical location slowly becoming insignificant. Not only have the plants, crops, fields and farms started to change their appearance, but the whole landscape of rural areas is transforming too.

It is said that agriculture has changed more in the last 40 years than it had in the previous 400. “Strawberries in Winter” documents this new, emerging landscape, reflecting in particular on where our food comes from and how it is produced.

Freja Najade

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